MATKAPLAR
Matkaplar; beton, ahşap, metal veya plastik gibi bir çok yüzeyde delik açabilmek ya da vida söküp takmak amacıyla kullanılan elektrikli el aletleridir.
Akülü Matkaplar
Elektrik tesisatı gerekmediğinden mobil çalışabilme imkanı veren akülü matkaplar, dar ve hareket imkanı kısıtlı alanlarda kullanılırlar. Kablolu matkaplara göre pratiklik ve çabukluk kazandırdıklarından tercih edilirler.
Darbeli matkaplar güç gerektiren sert zeminlerde kullanıma uygundur. Bu yüzden daha büyük, daha ağır ve biraz daha pahalıdırlar.
Darbesiz matkaplar küçük ev işlerini yapmak, duvarda basit delik açmak, mobilya montajı, seri montaj/demontaj gibi işler için tercih edilirler. Darbeli matkaplara göre küçük boyutlara ve uygun fiyatlara sahiptirler.
Amperaj değeri çalışma süresini belirleyeceğinden yoğun kullanımda 4A ya da 5A ürün seçimi uygun olacaktır. Ancak amperaj değeri fiyatı arttıran en önemli etkendir.
KIRICI DELİCİLER
Kırıcı-deliciler gelişmiş matkap çeşitleridir. Adından da anlaşılacağı üzere, kırıcı-deliciler matkap özelliği yanında kırıcı olarak da kullanılmaktadır. Kırıcı, belirli güçte ve sıklıkta darbe üreterek duvar yıkmak veya seramik sökmek gibi işlere yaramaktadır.
Kırıcı delicilerin; darbesiz matkap modu, darbeli matkap modu ve kırıcı modu olmak üzere 3 ayrı çalışma modu bulunmaktadır. Matkaptan en önemli farkları kırıcı moduna sahip olmalarıdır. Yine de diğer modlarda çalışma gücü açısından belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Sert bir yüzeyi matkap ile delmek çok daha zorken kırıcı-deliciler sizi yormadan aynı işi yapabilirler. Akülü ürünler daha pratiktir.
SOMUN SIKMALAR
Tamirat/tadilat işlerinde, imalat sanayinde, lastik sökme/takma gibi işlemlerde karşımıza çıkan somun sökme aletleri, kullanabileceğimiz en pratik yardımcılarımızdır.
Bir çok üründe devir ayarı ve sağ sol dönüş özellikleri bulunmaktadır. Uç kovan ölçüsü ve yapılacak işte gerekli güç ihtiyacına göre seçim yapılmalıdır. Akülü grubunun, elektrik tesisatı olmayan alanlarda tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
ZIMPARALAR
Zımpara; ahşap işleme ve otomotiv sektöründe, uygulandığı yüzeylerin daha yumuşak ve pürüzsüz olması için kullanılan, elektrikli bir alettir. Zımpara makinesinin üzerine yerleştirilen zımpara kağıdı asıl işi yapar.
Akülü zımparalar, geniş alanlarda hareket kabiliyeti kazandırdıklarından ve saha çalışmalarında tercih edilebilirler.
TAŞLAMALAR
Taşlama işlemi, temelde kesici bir eleman olan döner disk yardımı ile yarı mamul olarak işlenmiş olan malzemenin üzerinden talaş kaldırılması olarak ifade edilebilir. Taşlama işlemi ile malzemenin yüzeyi daha pürüzsüz bir görünüm kazanmaktadır. Bu işlem için kullanılan el aletlerine; avuç taşlama, spiral, canavar taş gibi isimler verilmiştir.
İşin niteliğine göre, kesim amaçlı veya düzeltme amaçlı aşındırıcılarla kullanılabildiği gibi flap disk zımparalar ile pürüzsüzlük elde etmek içinde kullanılırlar.
Akülü taşlamaların çalışma süreleri görece kısa sayılabileceğinden yerinde revizyon gerektiren işlerde tercih edilmektedir.
DEKUPAJ TESTERELER
Dekupaj testere, en kullanışlı ve çok yönlü testere türüdür. Hem düz çizgileri hem de kavisleri doğru olarak kesebilir. Özellikle kavisli kesme için, dekupaj testere kesinlikle en iyi seçenektir.
Dekupaj testere, farklı malzemeler, doğruluk, hız ve kavisler için optimize edilmiş çok çeşitli bıçaklar kullanabilir. Kesilebilecek malzemeler arasında örneğin ahşap, metal, plastik, alçıpan, lamine levhalar ve hatta seramik karolar vardır.
Akülü olan dekupaj testereler daha çok saha çalışmalarında tercih edilir.
AKÜLÜ VİDALAMALAR
Kırıcı-delici veya matkaptan farklı olarak, delici uç yerine bits/apex olarak adlandırılan ve yıldız (PH1, PH2, PZ1 vb), düz, torx (T10,T20 vb), spline (M10, E10 vb) çeşitleri bulunan vidalama uçlarının takılabildiği ürünlerdir.
Pratiklik ve sürat istenen montaj/demontaj işlerinde tercih edildiklerinden, daha çok akülü modelleri kullanılmaktadır.
SET ÜRÜNLER
Son dönemlerde tek bir çantada birden çok iş yapabilme amacı taşıyan set ürünler popüler olmaktadır.
İş yapan kafa kısmının değişip gövdenin ortak kullanıldığı modeller olduğu gibi farklı gövdelerin ortak aküleri kullandığı modellerde bulunmaktadır. En baz modeller ise çanta içinde tek bir el aleti ve kesici, delici ya da vidalama uçlarının bulunduğu setlerdir.
TİLKİ KUYRUĞU TESTERELER
Var-gel ya da git-gel olarakta adlandırılan ve takılan bıçağın ileri geri hareket etmesiyle kesim işlemi yapan testerelerdir.
Tilki kuyruğu makineleriyle, takılan testereye göre ahşap, kemik, çivili veya içinde metal olan ahşap, metal, paslanmaz, dondurulmuş gıda ürünleri, beton, tuğla, ytong, plastik, alüminyum gibi bir çok malzemede kesme işleri yapabilmek mümkündür.
Akülü modelleri geniş alan kaplayan saha işlerinde ya da çatı yapımı gibi işlerde tercih edilmektedir.