DELİNATÖRLER
Delinatör (Delineator) yaya ile araç trafiğini ayırmak ve araç trafiğinde yönlendirmek yapmak ve refüj başlarında güvenliği sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. TPU(Termoplastik Poliüretan) malzemesinden üretilir ve malzemeden kaynaklanan özellik nedeniyle esnektir, kırılmaz. Bu özelliği sayesinde hem araca zarar vermez hem de kendisi darbeler karşısında uzun ömürlüdür. İdeal malzeme TPU iken PU ve PE den de üretim gerçekleştirilmekte, fakat yeterli esnekliği sağlamadığı için çabuk yırtılmakta ve deforme olmaktadır. Üzerinde bulunan reflektif folyo şeritler sayesinde karanlıkta kolaylıkla fark edilir, güvenli bir sürüş ortamı oluşmasına yardımcı olur.
Delinatörler standart olarak 30, 45, 75 ve 100 cm boyutlarında üretilmektedir. Yaygın olarak 8 cm boru çapında olanlar tercih edilirken, kullanım yerlerine göre 9 ve 10 cm lik çapında olanları da üretilmektedir. 9 ve 10 cm çap ürünler genellikle şehirler arası yollarda ve refüj başlarında malzeme mukavemetinden dolayı tercih edilmektedir.
TRAFİK KONİLERİ
Trafik konisi, koni şeklinde uyarıcı aparatın düz bir ayak üzerine sabitlenmesiyle oluşan uyarıcı trafik işaretinin adıdır. Koni gövdesi farklı uzunluklarda olabileceği gibi bu uzunlukla paralel olarak reflektif malzeme çeşitleriyle kaplanabilir. Rüzgar gibi hava koşulları ile kolay savrulmasını engellemek amacıyla ayak bölümüne ağırlık eklenerek de üretilir. Günümüz trafiğinde kullanılan en kısa koni 30 cm olup, bu uzunluk 50, 70, 75 ve 90 cm’lik farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Trafik konileri farklı materyallerden üretilmektedir. Bunlar arasında PPC, PVC öne çıkmaktadır. PVC malzemeden üretilenler esnek bir yapıya sahip olurlar. Darbelere karşı mukavemeti fazladır. Kolay kırılmaz, araç tekerlerinin altında kalsa bile parçalanmazlar. PPC malzemeden üretilen koniler ise sert olup, daha düz bir forma sahiptirler. Genellikle ilave ağırlıklı olarak kullanırlar. Sert malzemeye sahip olduklarından üzerlerine kedi gözü olarak adlandırılan reflektif malzeme kolaylıkla monte edilebilir.
BARİYERLER
Trafikte ve şantiyelerde güvenlik amacıyla bir çok bariyer kullanılır. Bunlardan bazıları;
Su Bariyerleri
Kara yollarında bakım onarım çalışmaları sırasında, trafik güvenliğini sağlamak veya herhangi bir nedenle trafik şeridini ayırmak maksadı ile kullanılmaktadır. Köprü, viyadük, şerit bölme, çalışma alanları ve araçların özel mülklere girişini engellemek için kullanılırlar.
Akordiyon Bariyerler
Yönlendirme ve güvenlik amaçlı kullanılan bariyer çeşididir. Toplantı, konser, miting, havaalanları, kalabalık alanlarda yönlendirme ve güvenlik amaçlı kullanılmaktadır. Akordiyon bariyerler kolay taşınabilir yapısı, birbirine eklenebilir olması ve estetik görünümüyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Şerit Bariyerler
Şerit bariyerler; insanların doğru şekilde yönlendirilmesi, geçişlerinin engellenmesi yahut sıraya sokulması için kullanılmaktadır.
Emniyet Alan Perdeleri
Emniyet alan perdesi (Safety Fence), paketler halinde üretilen, bir paket uzunluğu takriben 50 m, genişliği 1 m olarak tasarlanmış ve üzerinde belirli aralıklarla delikler oluşturulmuş iş sağlığı ve güvenliği açısından tercih edilen bir emniyet malzemesidir.
Zabıta\Polis Bariyerleri (Panel Bariyerler)
İnşaat sahaları, konser alanları gibi kalabalık alanlarda, giriş çıkışların yoğun ve kontrollü olması gereken yerlerde, geliş-gidiş yollarını ayırmak için kullanılan yönlendirme bariyerleridir.
YOL KASİSLERİ
Yol kasisi (hız tümseği) araç trafiğini yavaşlatmak, kontrol altına almak amacıyla yol üzerine inşa edilen yükseltilerdir.
Standartlara uygun olarak üretilmeyen hız kesiciler, trafik kazalarına yol açabilir. Hız kesicilerin üzerinde mutlaka gece görüşü sağlamak amacıyla reflektif (yansıtıcı) olmalıdır.
Hız kesmenin dışında, kapan olarak adlandırılan ve ters yön girişini engelleyici nitelikte, tırnaklı kasislerde bulunmaktadır.
GÜVENLİK AYNALARI
Trafik Güvenlik Aynası, otoparklarda, anayol ve tali yol bağlantı noktalarında, bu yollara bağlı kavşaklarda, araç ve yaya trafiğinin kesişim noktalarında yerleşimi yapılan cam veya akrilik (pleksi) malzemeden üretilen ayna çeşitleridir.
Trafik güvenlik aynaları dış bükey olarak üretilir ve bu fiziksel şekil nedeniyle geniş bir görüş açısı sunarlar. Görünmeyen noktada yer alan araç veya yayanın görüş alanına alınması nedeniyle önemli bir trafik güvenlik ekipmanıdır.
Trafik Güvenlik Aynası Şekil ve Ölçüleri
Farklı ölçü ve şekillerde trafik güvenlik aynaları bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak dikdörtgen ve yuvarlak formlarda üretilen trafik güvenlik aynalarının ölçüleri de değişkenlik göstermektedir. 30 cm’den başlamak üzere 120 cm büyüklüğe kadar farklı ebatlarda trafik güvenlik aynaları bulunmaktadır.
LEDLİ FLAŞÖRLER
Ledli flaşörler her ne kadar trafik grubunda kendine yer bulmuş olsa da değişen iş güvenliği yasaları nedeniyle; fabrikalar, vinçler, hava alanları, limanlar, iş makinaları ve elektrik panoları gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.
Çalışma alanı ya da çalışanların güvenliğinin sağlanması amacıyla ışıklı ikaz gönderen görsel uyarı ekipmanıdır. Sesli ve ışıklı ya da yalnızca ışıklı çalışanları mevcuttur.
BANTLAR
Ambalaj ürünleri arasında bahsettiğimiz bantların dışında trafik grubunda önce çıkan bant çeşitleri de bulunmaktadır. İkaz ve dikkat çekme amacıyla kullanılan bant çeşitleri aşağıda ki gibidir:
- Reflektif Bantlar
- Yer İşaretleme Bantları
- Kaydırmaz Bantlar
- İkaz Şeridi Bantları